Sten Vilar-profesor pedagogike, igralec in animator


STEN VILAR, profesor pedagogike, igralec in animator

ustanovitelj podjetja studio ANIMA, ki na posreden način skrbi za vzgojo in izobraževanje otrok in staršev.

Življenje, veliko, visoko, večno,
kličem ti: Dober dan!
In ti ponujam roko za srečno
skupno vandranje kdovekam-
skozi solzenja, cvetenja, zorenja,
na severni in na južni tečaj,
v dolino solz in na goro vstajenja
in zmeraj znova k sebi nazaj.

REFERENCE

STEN VILAR-direktor studia Anima

1970 - 1982 Igralec, režiser, mentor OTH Pirniče >Odra mladih< Medvode po vodstvom mentorja in režiserja Petra Militareva. V tem času sodeloval pri več kot 30 umetniških projektih, pisal lastne tekste, režiral in vodil otroško skupino. Gostoval po vsej Sloveniji in tudi v tujini.

1980 Diplomiral na pedagoški akademiji v LJ in postal specialni  pedagog za vedenjske motnje. V vzgojnem domu F. Milčinskega v Smledniku vodil lutkovno delavnico. Nadaljeval študij pedagogike na filozofski fakulteti v LJUBLJANI.

1983 - 1994    Zaposlen v slovenskem dijaškem domu >Simon Gregorčič< V Gorici (Italija) kot pedagog in animator s posebnim poslanstvom v vzgojno-izobraževalnem procesu. Vodil številne kulturne dogodke v zamejstvu na tržaškem , goriškem in koroškem. V Celovcu razvil projekt >Skrinjica želja< ( uporaba lastne domišljije s poudarkom na učenju slovenskega jezika) kot alternativa agresivnemu vplivu televizijskega programa v >tujem< jeziku na otroka. S skupino mladih, ki so imeli težave v jezikovnem izražanju posnel video film >Hop, Cefizelj<.

1985 Diplomiral na filozofski fakulteti v LJ na temo >Pomen otroške igre< in pridobil naziv profesor pedagogike.

1994 - 1996    Povratek v Slovenijo. Zaposlitev na založbi MK Založba kot urednik revije Ciciban-Vesela šola.

1997 Ustanovil lastno podjetje studio Anima in se zaposlil kot direktor, igralec in animator.

1997 -2009 Dramatiziral, napisal, režiral in na prizorišče postavil 15 gledališko-animacijskih projektov, ki jih lahko imenujemo predstave za >Velike in male< S svojimi strokovnimi in priznanimi sodelavci izdal sedem zgoščenk za otroke in družine s pretežno lastnimi besedili posameznih pesmi. Med drugim napisal besedilo pesmi za slovenski Unicef >Poglejte nam v oči<. Leta 2000 z zgoščenko >Hop, Cefizelj< doživel nominacijo za Zlatega petelina. Kot igralec-animator odigral več kot 1700 ponovitev z različnimi liki, po vsej Sloveniji in tujini (Italija, Avstrija, Nemčija, Švica, Hrvaška, Madžarska, Avstralija, Švedska, BIH) Pred nami je potovanje v Kanado in Argentino.  S predstavo >Nerodna Avguština< prejel priznanje >Zlato Piko< na Pikinem Festivalu v Velenju leta 2006. So-ustanovitelj >Pikinega festivala< v Velenju z Marjanom Marinškom in
Božom Kosom. Izvirni sodelavec >Bralne značke Slovenije<. Pionir >animacije< v Sloveniji  kot izvajalec in s programom  za pedagoške delavce s projektom >Igra, gibalo življenja< Leta 2007 izdal izvirno slovensko slikanico >Potovanje malega čevlja<, ki jo je ilustriral Rok Vilar. Kot avtor je pred izdajo zbirke nekaterih pesmi z naslovom >Skupaj lažje rastemo<, ki jo bo ilustriral Klavdij Palčič ter slikanice >Kdo si, dedek Mraz z ilustratorjem Igorjem Ribičem. Po značaju človek, ki ima rad življenje in kot velik optimist tudi poje:

>Za slabo voljo smeh nam je zdravilo,
za zdravje čista voda in pa zrak,
za dolgčas pa je pravo navodilo,
veselje v tebi do ljudi korak!<
(Cefizljev song iz gledališke predstave >Hop, Cefizelj<)
           
Njegov veliki vzornik je pesnik Tone Pavček. Sten Vilar med drugim izvaja že tri njegove pesmi z naslovi: Tožba, Preproste besede, Mama-mama je ena sama, za katere je glasbo in aranžma napisal Tomaž Kozlevčar. Pesniku je zelo hvaležen, saj ga njegova mila in silna pesnitev dviga v srčno, preprosto in nasmejano osebnost. V ta namen bo kmalu doživel Pavčkovo izjemno pesnitev >Dober dan, življenje!<, ki jo bo uglasbil Igor Potočnik.

Sten Vilar - profesor pedagogike, animator, igralec
Bizantova 12, 1215 Medvode
telefon 01 36 17 640
Gsm - mobilnik 041 722 579
elektronska pošta info@studio-anima.si

   
© Studio anima izdelava spletnih strani e-prospekt